Dnevnik No.10: NARAVNA KOZMETIKA IN TESTIRANJE NA ŽIVALIH?

Na področju kozmetične zakonodaje so Združene države Amerike en velik korak bliže, da postanejo dežela brez krutosti (angl. cruelty-free) – kot četrta zvezna država ZDA je tudi Virginija prepovedala testiranja kozmetike na živalih kot tudi prodajo kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih, v celotni državi. Kot prva zvezna država je to storila Kalifornija leta 2018, sledili sta ji še Nevada in Illinois v letu 2019.

Letošnje novo leto je prineslo še več: celo Kitajska, ki je znana po svoji neomajnosti glede testiranja kozmetike na živalih, je dovolila kozmetičnim podjetjem, da lahko od 1.maja 2021 naprej v državi prodajajo tudi običajno kozmetiko, za katero ni potrebno testiranje na živalih. Običajno kozmetiko definirajo kot kozmetiko, ki ne vsebuje aktivnih trditev, kot je npr. anti-aging, anti-acne itd. . Glede na odločitev bo na Kitajskem kmalu udaril sveži val novih kozmetičnih znamk.

Medtem se na področju EU borimo z zakonodajo, ki na prefinjen način še vedno dopušča testiranje na živalih. EU kozmetična zakonodaja sicer diktira, da se lepotni izdelki ne smejo testirati na živalih, vendar REACH zakonodaja vztraja, da morajo izdelovalci osnovnih kozmetičnih surovin potencialno škodljivost nekaterih surovin še vedno dokazovati s testi na živalih. (REACH – angl. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals  https://echa.europa.eu/regulations/reach/legislation – EU zakonodaja, ki opredeljuje izdelavo in uporabo kemičnih substanc in njihovih potencialne škodljivosti na človekovo zdravje in okolje). Kar nekaj kozmetičnih podjetij je v letu 2020 naslovilo na EU odprto pismo, ki vsebuje poziv za spremembo REACH zakonodaje.  Cruelty Free Europe (https://crueltyfreeeurope.org/ ), PETA (https://www.peta.org/ ) , The Body Shop, Dove,  in Simple so le eni izmed 450 podpisnikov odprtega pisma.

Zgornje podatke sem povzela pri Cosmetics Business (https://cosmeticsbusiness.com/ ), kjer lahko najdete še mnogo drugih zanimivih (profesionalnih) kozmetičnih prispevkov.

ZAKLJUČEK

Zakaj sem se danes lotila tako težke teme? Ne vem. Mogoče zato, ker je zunaj dež in imam malo več časa za razmišljanje? Ljudje smo si v razmišljanjih zelo različni. Meni je kot strokovnjaku s področja kemičnih spojin najpomembnejše to, da je uporabljena spojina / sestavina – v kakršnikoli obliki – varna za uporabnika – to je človeka. In ker sem se odločila, da izdelujem izključno samo naravno kozmetiko, je jasno, da ima prejšnja trditev zame še nadaljevanje:  varna mora biti v njenem celotnem življenjskem krogu – od začetnega atoma do zaključene molekule za vse člene kroga, ki ji pridejo blizu. Zato sem mnenja, da je testiranje na živalih nesmiselno, saj se v tem primeru upošteva samo en člen v krogu spojine, zadnji uporabnik – človek. Kar se zgodi vmes, nas naj ne bi zanimalo? Se žal ne strinjam. Na tem prekrasnem planetu nas živi veliko vrst; ne glede na to, da smo dominantna vrsta, nam to še ne daje pravice, da druge vrste izkoriščamo, predvsem zaradi naših egoističnih vzgibov. Tudi koncept naravne kozmetike govori ravno o tem, da moramo sestavine čimbolj neškodljivo vzeti iz narave in v čimbolj nespremenjeni obliki vrniti nazaj v naravo. Za kar se svojimi naravnimi izdelki trudim doseči. Kolikor se le da, v tem našem norem svetu…

Nataša
The last comment needs to be approved.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja