Dnevnik No.11: 5 POMEMBNIH FAKTORJEV, KI VPLIVAJO NA NAŠO KOŽO

Kaj jesti, da bi imela čim lepšo kožo? Kako živeti, da bi moja koža zgledala večno mlada? Kako čutiti, da bi moja koža sijala? Če bi imela odgovora na ta vprašanja, bi bila zagotovo milijarderka, vam povem! Na žalost enostavnih odgovorov ni. Čeprav vsi spadamo pod isto biološko vrsto, smo si ljudje zelo različni. Kar velja za kožo enega, ni nujno, da velja tudi za kožo drugega človeka. Da bi to razumeli, razjasnimo nekaj enakosti in razlik med nami.

Koža je naš največji organ in meri skoraj dva kvadratna metra. Varuje nas pred nevarnimi vsiljivci in je naša prava klimatska naprava; meri temperaturo, izloča vse mogoče tekočine in izločke, sprejema svetlobo in jo spreminja v toploto. Je naša antena. Tudi izrazov, povezanih s kožo, je ogromno. Ti dokazujejo, kako pomembna je koža: je zbežal, ²da bi si rešil kožo², moj sodelavec ima ²debelo kožo², danes bi pa raje ²skočil iz svoje kože², danes se ne ²počutim dobro v svoji koži², tale kuža nam je ²zlezel pod kožo² … Pravijo, da je koža ogledalo naše duše. Ogledalo, na katerem so izpisane zgodbe naše notranjosti, fizične in psihične.

Izgled in pojavi na koži so zmeraj posledica več faktorjev: genetike, okolice, življenjske okoliščine (npr. količina stresa), psihe in prehranjevanja. In svojim sogovornicam vedno pravim, da sem prepričana, da je za videz kože v 80 % odgovorna genetika. Torej, ogromno. In na teh 80 % na žalost skoraj ne moremo vplivati. Edino, kar lahko naredimo, je, da vplivamo na teh minornih 20 %, če le znamo.

Vpliv št. 1: GENETIKA

Ali vaša mama še pri svojih 70. letih izgleda vedno mladostna? Se ji leta ne poznajo? In če mama v najstniških letih ni imela prehudih aknic, jih skoraj zagotovo tudi njena hčerka ne bo imela. Tako smo v marsičem »zabetonirani« že od samega začetka. V zanimivost naj povem, da je danes v porastu zanimanje za drugače pogled na genetiko, imenovan epigenetika. Raziskovalci namreč iščejo, kako se lahko geni v naši dedni zasnovi zaradi zunanjih faktorjev “vklopijo” ali “izklopijo”. Te raziskave so šele na začetku, vendar obetajo!

 

Vpliv št. 2: OKOLICA

Ljudje živimo v različnih okoljih: različno vlažnih ali suhih, sončnih ali temnih, umazanih ali čistih, vročih ali hladnih. In definitivno naša koža v vsakem od naštetih okolij odreagira drugače. Če je koža zelo veliko npr. na soncu, se pojavijo sončne pegice, ki so v resnici z melaninom obarvane pikice, ki v zimskem času zbledijo. Eni te pegice obožujejo, drugi jih nočejo. Nega kože v vsakem od teh okolij mora biti prilagojena pogojem.

Vpliv št. 3: ŽIVLJENJSKE OKOLIŠČINE

Prijateljica je resno zbolela. Videli se nisva 2 meseca. In ko se ponovno srečava, se mi je zdela postarana za 10 let. Druga prijateljica se je ravno vrnila iz dopusta. Lahkotnost obnašanja in rahla zagorelost delujeta energetsko. V 14 dneh se je prav pomladila! Kaj sem že prej napisala, da je koža ogledalo notranjosti?

Vpliv št. 4: PSIHA

Veliko stvari, ki bi jih najraje skrili, je vidno opaznih – in koža je organ, s katerim prav težko zakrijemo našo psihično razpoloženje. Izdaja veliko stvari: zardevamo, prebledimo, dobimo kurjo polt, se potimo. Z masko (beri: ličila, tetovaže, pirsingi, injekcijami botoksa in še kaj), s hranjenjem gub in lepotno kirurgijo spreminjamo naravno zgodbo našega telesa, namerno spreminjamo naše ogledalo.

Vpliv št. 5: PREHRANJEVANJE

Koža in prehranjevanje sta tesno povezana. In ravno tukaj lahko sami največ storimo, da se vedno “dobro počutimo v svoji koži”. Hrana ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Živila, ki jih dajemo vase, vplivajo na celoten organizem in presnovne procese. Živila dobavljajo energijo in ves material za gradnjo naših kožnih celic. Pomanjkanje hranilnih snovi, presežek kalorij, alergije na živila in intolerance, motnje prebave in sestava živi – vse to se zrcali na koži.

ZAKLJUČEK

Z zgoraj napisanimi besedami sem se zelo zelo površno dotaknila izjemno pomembnih dejstev o zdravju naše kože. Zato sem se odločila, da v prihodnjih dnevnikih namenim malo več besed o posameznih vplivih, ker jih želim detajlno opisati in raziskati. K temu bom povabila ustrezne strokovnjake – ker sama nisem dermatolog, nisem nutricionist in nisem genetik. Sem samo raziskovalka, ki jo zanima vse o koži. In ker se celo življenje učimo, upam, da se kaj novega in koristnega naučimo. Zato še naprej vabljeni k nedeljskemu branju.

Nataša
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja