Dnevnik No.13: ZAKAJ, KDAJ IN KATERO ČISTILO ZA OBRAZ?

ZAKAJ?

Čiščenje je ključni del vsakega načina nege kože. Čist obraz je vaše platno, na katerega nato nanesete kreme, serume, tonike in losjone. In verjetno si želite, da bi vsi ti dragi pripravki čim bolje delovali! Vendar ne morejo, če je vaš obraz prekrit z odvečno maščobo in umazanijo – preprosto se ne bodo dobro vpili. S čiščenjem odstranite tudi ostanke izdelkov, odmrle kožne celice, SPF, bakterije, odvečni sebum in umazanijo, ki se je čez dan usedla na obraz.

S pravilnim čiščenjem lahko odpravite madeže in komedone (zamašene pore) ter kožo celo navlažite in preprečite njeno staranje. Koža postane sijoča in lažje diha.

KDAJ?

Večina strokovnjakov priporoča umivanje zjutraj in pred spanjem. Umivanje pred spanjem je povsem smiselno. Celoten dan lahko kožo precej obremeni in če nosite ličila, boste želeli odstraniti vsak šiv, da bo vaša koža spet lahko dihala. Umivanje ponoči koži omogoča tudi, da si opomore po dnevu, ko je absorbirala onesnaževala in druge dražljaje. Koža se ponoči tudi obnavlja, saj se poveča pretok krvi (pravzaprav je to eden od razlogov, zakaj se izdelki proti staranju in vlažilna sredstva ponoči bolje vpijejo), zato lahko čiščenje kože pomaga ohranjati njeno zdravje in najboljši videz.

Umivanje zjutraj je pomembno tudi zato, ker se čez noč na koži še vedno nabira sebum in odmrle kožne celice. Z umivanjem, ko se zbudite, lahko jutro začnete s čistim obrazom, in če se dnevno navlažite z vlažilno kremo ali drugimi izdelki, bo čisti obraz pomagal, da se sestavine v teh izdelkih čim bolje vpijejo.

KATERO?

Seveda čiščenje ne bo imelo pravega učinka, če ne boste izbrali pravega sredstva za čiščenje svojega obraza. Zato morate dobro poznati svoj tip kože. Suhi koži koristijo kremna čistila, ki so nežna in vlažilna, ter ne vsebujejo preveč alkohola. Občutljivi tipi kože se morajo izogibati čistilnim sredstvom s preveč dišav. Za mastno kožo so primerna čistila s peno, ki ustrezno odstranijo preveč sebuma. Kombinirana koža potrebuje vlažilno čistilno sredstvo, ki bo kljub temu odstranilo tudi maščobo iz T-območja. Nežna čistila so še posebej dobra pri odstranjevanju olja in umazanije, ne da bi koži odvzela naravna olja, ki so potrebna za ohranjanje vlažnosti in mehkobe. Če imate občutljivo, suho ali mešano kožo, poiščite nežne izdelke. Če se pri vadbi veliko znojite, si morda raje omislite piling čistilno sredstvo, ki bo pomagalo odmašiti pore.

In še nekaj besed o čistilnih sredstvih na oljni osnovi. Če imate mastno kožo ali kožo, nagnjeno k aknam, brez panike, še vedno lahko uporabljate čistilna sredstva na osnovi olj. Čistila na oljni osnovi ne odvzamejo koži njenih naravnih olj. So pa čistila na oljni osnovi odlična tudi pri odstranjevanju zelo trdovratnih ličil.

ZAKLJUČEK

Zakaj pišem tokrat o čistilih za obraz? Kmalu se bliža zagon novih naravnih kozmetičnih izdelkov blagovne znamke natcosmetics. In čistila za obraz so del te zgodbe. Komaj čakam …

Nataša