Dnevnik No.14: ZAKAJ IMAM SUHO KOŽO?

Naj te najprej pomirim – suha koža običajno ni resno stanje, je samo eno bolj neprijetnih stanj. V večini primerov je suha koža običajno kratkotrajna in jo lahko odpraviš z nekaj spremembami življenjskega sloga in izboljšanjem nege kože.

Za suho kožo so običajno značilni napetost, luščenje, srbenje, zbadanje in praskanje kože. Pojavi se lahko pri vseh tipih kože, tudi pri tistih z mastno, mešano ali aknasto kožo. Najpogosteje jo občutijo tisti, ki imajo bolj suhe vrste kože ali tisti, ki imajo težave z zaščitno kožno pregrado.

In vse večkrat zamenjujemo dve stanji: kdaj je koža suha in kdaj je koža dehidrirana. Če imaš suho kožo, to pomeni, da imaš manj oljnih žlez, ki ščitijo kožo pred izgubo vlage. Suha koža je lahko tip kože ali pa jo povzročajo številni dejavniki življenjskega sloga, kot so prehrana, okolje, izdelki za nego kože, genetika in zdravila. Brez zadostne količine olja koža ne more zadržati vlage ali ustvariti močne zaščitne pregrade. Suha koža se običajno lušči in je napeta, največkrat se lušči okoli obrvi in okoli nosnic. Dehidrirana koža pa je posledica pomanjkanja vode in ne olja. Vendar ima lahko veliko ljudi s suho kožo tudi dehidrirano kožo, saj naravna zaščitna kožna pregrada ne more pravilno delovati in preprečevati izgube vlage.

Najprej je koristno razumeti, kako se koža ščiti in kaj suha koža dejansko je, zato stopimo nekaj korakov nazaj do razlage osnovnih pojmov.

KAJ JE ZAŠČITNA KOŽNA PREGRADA?

Zaščitna kožna pregrada se nanaša na zgornje plasti kože, v katerih so naravna olja ali sebum, ceramidi, holesterol in maščobne kisline. Zaščitna kožna pregrada pomaga zaščititi kožo pred bakterijami, alergeni in glivicami, ter preprečuje izgubo vode v zrak. Ravnovesje kožnih celic in naravnih olj je ključnega pomena za zdravo zaščitno kožno pregrado. Olja ali lipidi delujejo kot lepilo med kožnimi celicami in tvorijo pregrado, ki ščiti kožo.

Kadar koža izgublja vlago ali vodo v zrak, to imenujemo transepidermalna izguba vode ali skrajšano TEWL. Kadar koži primanjkuje vlage, se lahko poslabšajo drobne linije, gube, koža postane mlahava in videti je dehidrirana.

Ko je naravna zaščitna kožna pregrada motena ali poškodovana, lahko čutimo draženje in občutljivost. Zaščitna kožna pregrada je lahko poškodovana zaradi pretiranega luščenja, pretirane uporabe aktivnih sestavin za nego kože, genetike in okolja. Poškodbe naravne zaščitne kožne pregrade povezujemo tudi z boleznimi, kot so ekcem, dermatitis in luskavica.

KAKO VEM, ALI JE MOJA KOŽA SUHA?

Suha koža je običajno samo začasno suha in jo je precej enostavno prepoznati. Simptomi se lahko razlikujejo glede na tvojo starost, spol, zdravje, okolje in ali delaš na prostem ali v zaprtih prostorih.

Najpogostejši simptomi so:

napetost: koža je napeta, zlasti po kopanju, prhanju ali plavanju. Morda celo ugotoviš, da napetosti ne ublažijo običajni izdelki za nego kože.

pepelnato siv izgled: suha koža je pogosto videti siva, pepelnata ali rečemo tudi dolgočasna. Razlog za to je, da koža nima dovolj olj, ki bi ji zagotavljala zdrav videz. Ta dolgočasnost se lahko poslabša zaradi dehidrirane kože in pomanjkanja vode.

srbenje: je lahko znak suhe kože. Lahko pa pomeni tudi, da se dogaja kaj drugega. Če te koža malo srbi, gre morda le za suho kožo, če pa te koža precej srbi, je morda čas, da obiščeš zdravnika.

groba koža: ko je koža suha, v njej ni dovolj olja ali lipidov, ki bi kožne celice držali skupaj in tvorili zaščitno kožno pregrado. Zaradi tega je koža na otip pogosto hrapava ali celo luskasta.

drobne gubice: ko je koža suha, se drobne linije in gube še poslabšajo.

razpokanost: pri nekaterih hujših oblikah suhe kože lahko koža razpoka ali celo krvavi. To se zgodi, ker olja, ki ščitijo kožo, ne delujejo več dovolj močno, da bi preprečila vpliv okolja, zdravil ali genetskih lastnosti. To je lahko zelo boleče in lahko poveča tveganje za okužbo.

KATERI SO NAJPOGOSTEJŠI RAZLOGI ZA SUHO KOŽO?

Suho kožo lahko povzročijo številni dejavniki, kot so življenjski slog, genetika, okolje in zdravila. Tukaj je natančnejši opis možnih razlogov za suho kožo:

 • vreme: lahko vpliva na vašo kožo. Suha koža se običajno pojavi v bolj suhem podnebju in pozimi, ko je zrak bolj suh in hladen.
 • vroče kopeli in prhe: lahko izsušita kožo zaradi vročine in stika z vodo. Vročina lahko iz kože odvzame vlago, voda pa lahko poruši naravna olja, ki ščitijo kožo. Eden od načinov za ublažitev učinka vročih tušev in kopeli je zaščita kože pred vročo vodo. To lahko vključuje nanos olja ali vazelina na kožo pred prhanjem. To ustvari zaščitno pregrado med kožo in vročo vodo.
 • kemijsko močni izdelki: to so izdelki, kot so milo, detergenti in šamponi, lahko kožo oropajo naravnih olj. To se lahko zgodi tudi pri izdelkih z nizkim ali visokim pH. Naša koža je naravno kisla in ima pH med 4,75 in 5,5. Nekateri izdelki so lahko za kožo preveč kisli ali bazični. Tradicionalna mila so navadno bazična, kar lahko poleg tega, da kožo razkužijo, tudi poruši njeno naravno bariero in jo razdraži.
 • prekomerna uporaba izdelkov za nego kože: nekateri aktivni izdelki za nego kože, kot so kisline, vitamin C in retinoidi, lahko dražijo naravno zaščitno kožno pregrado. To lahko poslabša izsušenost in v nekaterih primerih prispeva k suhi koži.
 • pretiravanje s pilingom: eksfoliacija je lahko koristno in uporabno orodje v rutini nege kože, zlasti če imate suho in luskasto kožo. Vendar pretirano luščenje poruši kožno zaščitno pregrado in poslabša stanje suhe kože. Nekatera sredstva za piling so boljša od drugih. Fizični pilingi so, na primer, pogosto preveč grobi za večino tipov kože, predvsem za kožo na obrazu. Kemični pilingi so običajno boljša izbira, saj so do kože nežnejši. Med najboljše kemične pilinge sodijo sadni encimi in kisline.
 • bolezensko stanje kože: pri nekaterih kožnih boleznih, kot sta ekcem in luskavica, je koža suha. Ta kožna stanja so povezana z motnjami zaščitne kožne pregrade.
 • zdravila: lahko vplivajo na to, kako suha je vaša koža. Zdravila, kot so benzoil peroksid, retinoidi in nekatera peroralna zdravila, lahko povzročijo občutek suhe kože. Če meniš, da bi to lahko vplivalo na stanje kože, se posvetuj s svojim zdravnikom.
 • uporaba vlažilne kreme ob nepravem času: če uporabljaš prave vlažilne izdelke, je to del rešitve za pomoč suhi koži, vendar lahko na suho kožo vpliva tudi način njihove uporabe. Najboljši način nanašanja vlažilne kreme je po prhanju, ko je koža še vlažna. Tako se med kožo in vlažilno kremo zadrži voda, kar pomaga pri vlaženju kože.
 • ne uporabljaš prave vlažilne kreme za kožo: tako kot se skozi leto spreminja vreme, bo morda treba prilagoditi tudi nego kože. Pozimi boš morda morala uporabiti gostejšo ali bogatejšo vlažilno kremo, da bi se izognila bolj suhemu podnebju ali uporabi grelnikov. Vlažilci, ki vsebujejo ceramide, holesterol in maščobne kisline ter večjo koncentracijo olj, so lahko koristni za suho kožo.
 • ne piješ dovolj vode ali ne uživaš dovolj dobrih maščob: ustrezna hidracija z uživanjem vode lahko pripomore k zadovoljni in zdravi koži. Ko je zunaj hladno, je lažje postati dehidriran. Žal kozarec hladne vode na mrzel dan morda ne bo tisto, kar si želiš. Poskusi z vročim čajem, ki ti bo pomagal povečati vnos vode. Če ne uživaš dovolj dobrih maščob, lahko tudi to vpliva na to, kako suha je tvoja koža. Glede na to, da tvoja koža uporablja hrano za proizvodnjo naravnih olj, ki jih uporablja za zaščito kože, lahko to vpliva na tvojo kožo, če ne uživaš dovolj dobrih maščob. Vključevanje zdravih maščob, kot so omega maščobe iz lososa, lanenih semen in oreščkov, lahko pomaga dopolniti vnos zdravih maščob.
 • genetika: nekateri ljudje so nagnjeni k bolj suhi koži. Nekatere raziskave kažejo, da imajo nekateri ljudje s suho kožo mutacije, ki vplivajo na način, kako beljakovine tvorijo zaščitno kožno pregrado. Če je temu tako, je v tvoji družini verjetno podoben tip kože. Najboljši način za odpravljanje genetsko pogojene suhe kože so spremembe življenjskega sloga in nege kože.

ZAKLJUČEK

Veliko je razlogov, zakaj bi lahko bila tvoja koža suha. In vendar iz napisanega še vedno trdim, da lahko za stanje tvoje suhe kože v večini primerov resnično poskrbimo sami – s skrbno analizo svojih navad, načina življenja, prehranjevanja in obnašanja… Hecno, a ne? In če boš rabila še kakšen koristen nasvet, kaj lahko dodatno vključiš v aktivno nego tvoje suhe kože, si preberi nadaljevanje tega članka, ko bom govorila o posebnih aktivnih sestavinah, ki pri negi suhe kože pomagajo še na malo aktivnejši, še malo bolj naravno kemijsko znanstven način. Tako, kot se kozmetike lotevamo pri natcosmetics.

Nataša