Dnevnik No.15: KAKO SI POMAGAMO PRI SUHI KOŽI?

Suha koža se lahko pojavi pri vseh, lahko je začasna ali dolgotrajna. Vendar pa obstaja nekaj dejavnikov, ki povečujejo verjetnost, da boš imela suho kožo:

Starost: s staranjem koža proizvaja vse manj olja, kar je eden od razlogov, zakaj se s staranjem pojavljajo gube. Če si stara 40 let ali več, je večja verjetnost, da boš imela suho kožo.

Podnebne razmere: če živiš v suhem podnebju, na primer v mrzlih krajih ali suhih vročih krajih, je verjetnost za suho kožo večja. To lahko vključuje tudi področja, kjer je pogosto potrebna klimatska naprava ali grelnik.

Delo: na suho kožo lahko vpliva tudi tvoj poklic. Če opravljaš delo, pri katerem si moraš pogosto umivati roke ali se redno potapljati ali izpostavljati vodi, lahko to poveča verjetnost suhe kože.

KAKO “ZDRAVITI” SUHO KOŽO?

1. nasvet: vlaženje z vlažilno kremo/serumom

Pri vlaženju kože je treba upoštevati nekaj stvari. Prva je, ali imaš dovolj gost izdelek. Debela vlažilna sredstva imajo pogosto večjo vsebnost olj, zaradi česar so le malo bolj zaščitna in koristna za suho kožo.

Drugič, ali tvoj izdelek vsebuje sestavine, ki bodo pomagale suhi koži. Sestavine, kot so ceramidi, maščobne kisline in vlažilci (npr. hialuronska kislina in glicerin), so odlične pri zagotavljanju dodatne spodbude, ki jo koža morda potrebuje za zaščito ter ohranjanje vlažnosti in navlaženosti.

In tretjič, ali koži zagotavljaš zadostno zaščito. Eden najboljših načinov za zaščito kože in preprečevanje izgube vlage je tehnika, ki se imenuje “slugging” (angl.).

“Slugging” je korejski trend nege kože, ki vključuje mazanje kože z vazelinom ali vazelinskimi pripravki, da bi izboljšali vsebnost vlage v koži. Pri tem se voda zadržuje pod okluzivnim slojem ali sestavino, ki tvori pregrado (kot so vazelin ali vazelinski pripravki). Ta pregrada pomaga preprečiti transepidermalno izgubo vode ali TEWL. TEWL nastane, ko koža izgublja vodo v zrak. “Slugging”  je dejansko najbolj učinkovita metoda, če pred to metodo uporabljaš običajne postopke za nego kože, saj se tako vlažilne sestavine in olja zadržijo v bližini kože. “Slugging” je najbolje izvajati ponoči, da ne vpliva na vaše ličila ali zaščito pred soncem. Če pa imate izjemno suho kožo, je morda koristno, da jo za kratek čas namažete tudi čez dan.

2. nasvet: izogibajte se kemično močnim izdelkom

Če imate suho kožo, se izogibajte izdelkom, kot so mila, šamponi, detergenti in celo pilingi. Izberite izdelke brez mila. Izdelki brez mila ne bodo odvzeli koži njenih naravnih olj. Poleg tega so pogosto oblikovani tako, da koži zagotavljajo dodatno vlago.

3. nasvet: pokrij svojo kožo

V mrzlem ali suhem podnebju je koristno pokriti kožo, da ni izpostavljena suhemu zraku. To lahko vključuje rokavice, šale in zaščito kože z uporabo gostih vlažilnih krem ali vazelina.

4. nasvet: uporabljaj vlažilce zraka

Uporaba vlažilca zraka lahko pomaga ublažiti učinke suhega zraka. Tako lahko zmanjšate izgubo vode iz kože v zrak.

5. nasvet: skrajšajte čas umivanja, zlasti v vroči vodi

Zmanjšaj količino naravnih olj, ki se izločajo s kože: omeji prhanje ali kopanje na 5-10 minut dnevno in zmanjšaj temperaturo vode. Če se še nisi pripravljena odreči vročemu tuširanju, lahko pred prhanjem na kožo naneseš olje ali plast vazelina, da jo zaščitiš pred grobimi učinki vode.

6. nasvet: izogibaj se poškodbam kože

Izogibaj se uporabi pilingov, krtač in celo krp za umivanje med prhanjem ali kopanjem. Zaradi trenja, ki ga povzročajo, se lahko poruši zaščitna kožna pregrada in zmanjša se sposobnost zaščite kože. Enako velja za sušenje kože po prhanju: kožo raje osuši, kot drgni.

7. nasvet: uporabljaj pralna sredstva brez dišav in se izogibaj mehčalcem tkanin

Pralna sredstva in mehčalci tkanin lahko dražijo nekatere vrste kože, zlasti ko je koža suha. Če kdo stopi v mojo pralnico, je vedno presenečen, saj vonja po prašku ni – izbiram izključno pralne praške brez dodanih dišav, ki morajo biti biorazgradljivi, mehčalca pa ne uporabljam že 20 let.

8. nasvet: izogibaj se tkaninam, ki dražijo kožo

Na dotik pregrobi ali volneni materiali lahko dražijo kožo. Zato poskusi nositi mehke tkanine s finim tkanjem. To velja tudi za posteljnino, zato izberi mehke, fino tkane tkanine in razmisli celo o svileni prevleki za vzglavnik.

Ko izbiram vlažilne kozmetične izdelke, kaj naj vsebujejo?

Če imaš suho kožo, je pomembno, da poiščeš vlažilne izdelke, ki kožo ščitijo, vlažijo in ji zagotavljajo maščobo. Vsebovati morajo vlažila – to so sestavine v kozmetičnih izdelkih, s katerimi v koži povečamo vsebnost vode, posnemamo vlogo kožnih lipidov in ponovno vzpostavimo normalno funkcijo lipidne bariere. Med vlažila spadajo humektanti, okluzivi in emolienti. Tvoj izdelek (ali več izdelkov) naj vsebuje vse tri skupine vlažilnih sestavin.

Humektanti so spojine, ki nase vežejo vodo. So odlični za dehidrirano kožo in pomagajo povečati vsebnost vlage v koži.

Nekateri najpogostejši, najbolj popularni, humektanti so:

– hialuronska kislina

– sečnina

– alfa-hidroksi kisline (AHA)

– aminokisline

– peptidi

– sladkorni alkoholi (glicerin, sorbitol, ksilitol itd.)

– aloe vera

– med.

Okluzivna vlažila na površini kože naredijo zaščitno hidrofobno plast (plast, ki odbija vodo), ki zmanjšuje ali preprečuje izgubo vode zaradi izhlapevanja.  Zato te spojine preprečujejo izgubo transepidermalne vode. Te sestavine se po nanosu zdijo goste in težke, saj se ne vpijejo v kožo. Okluzivne sestavine je najbolje uporabljati na vrhu drugih izdelkov za nego kože, da zadržijo vlago in olja, ki jih zagotavljajo.

Primeri okluzivnih sestavin so:

– parafinsko olje

– mineralna olja

– lanolin

– voski

– silikoni

Tretja vrsta spojin, ki jih je dobro imeti v vaših izdelkih, pa so emolienti. Emolient je oljnata snov, ki zapolni prostore med odmrlimi kožnimi celicami in tako ustvari gladko površino kože. Emolient tvori film, zaradi katerega je koža videti gladka in gladka.

Primeri emolientov so:

– masla

– olja

– estri

– lipidi

– maščobne kisline

– ceramidi.

Predlagam ti, da je najbolje poiskati vlažilno kremo, ki vsebuje kombinacijo vseh treh vrst sestavin. Če imaš še posebej suho kožo, je morda najbolje, da te tri vrste sestavin nanesete večplastno, na primer vlažilni serum, nato krema in nato okluzivni serum.

ZAKLJUČEK

Uf, prekomplicirano? Ja, poznavanje kemizma kozmetičnih izdelkov in razvoj kozmetologije je napredoval. Iz nekdanjih babičinih receptov smo se marsikaj naučili, a smo jih danes nadgradili. Toliko lepih mladih obrazov je danes najti na ulicah, in priznajmo, da je obraz danes 50 let stare ženske definitivno drugačen kot izgled 50 –letnice izpred 20 let. Zato le zaploskajmo znanosti, ker nam vedno stoji ob strani. In  pomaga pri naših vsakdanjih muhah in muhicah.

Nataša