Dnevnik No.5: NARAVNA KOZMETIKA - 3 RAZLOGI, ZAKAJ IZBRATI NARAVNI IZDELEK S CERTIFIKATOM

Če ste zagovorniki vsega naravnega, potem je naravna kozmetika vaš edini izbor. Naravni izdelki so sestavljeni iz sestavin, ki so pridobljene iz naravnih virov. Tako sestavine kot izdelek ne smejo obremenjevati naše kože in našega planeta.

Da bi vedeli, katere sestavine vsebuje vaš naravni izdelek, je na embalaži izdelka zakonsko obvezen popis sestavin, t.i. INCI sestavine. Gre za mednarodno poimenovanje kozmetičnih sestavin ali angleško International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Žal nam proizvajalec s tem popisom zaupa izključno samo sestavo, prav nič pa ne izvemo o poreklu in o načinu pridobivanja sestavin. To je pri naravni kozmetiki ključnega pomena. Če kupujemo na primer naravno kremo, za katero bi se odločili: za tisto s certifikatom ali tisto brez? Če se odločite za kremo s certifikatom, zakaj?

Razlog št. 1: IZDELEK S CERTIFIKATOM VSEBUJE NAJBOLJŠE SESTAVINE

Vsaka certifikacijski organ ima svoja pravila, pod katerimi pogoji lahko izdelek nosi njihov certifikat. Vsi priznani certifikati za naravno kozmetiko zahtevajo prvorazredno kvaliteto sestavin (npr. ocenjuje se poreklo rastlin, tehnologija obdelave, kemija tehnoloških procesov… ). Certifikat potrjuje odličnost sestavin.

Razlog št. 2: CERTIFIKAT JE GARANCIJA ZA ODLIČNOST IZDELKA

Na splošno velja mišljenje, da je izdelek s certifikatom boljši od izdelka brez certifikata. Če ne drugače, je to razvidno pri ceni izdelka, saj je zaradi certifikata izdelek praviloma dražji. Načeloma se strinjam, da certifikat izdelku daje neko težo; zame to pomeni, da je poleg lastne hvale proizvajalca še nekdo, ki je strokovno ocenil, da je ta izdelek res narejen po strogih merilih. Strokovni presoji certifikacijskega organa verjamemo bolj kot samemu proizvajalcu. Se pa ne strinjam, da so izdelki samo zaradi certifikata boljši od izdelkov brez certifikata. Nič kolikokrat sem kupila naravno kremo s certifikatom in vrhunskimi sestavinami, vendar je bila na žalost krema neuporabna za mojo kožo.

Razlog št. 3: CERTIFIKAT, KI MU VERJAMEMO

Poznamo več mednarodno priznanih certifikatov za naravno kozmetiko. Politika certificiranja je pri vsakem različna, imajo pa tudi nekaj skupnih točk. Kateremu najbolj zaupate, je stvar poznavanja podrobnosti posameznega certifikata.  Običajno se v trgovini ne ubadate s tem, kateri certifikat ima izdelek; samo preverite, ali ima naravni izdelek certifikat ali ne. Za vedoželjne v pomoč pripenjam povezave do certifikacijskih hiš, kjer si lahko natančno preberete, kaj zagovarjajo najbolj priznani: CosmEthically Active, BDIH, SOIL ASSOCIATION, ECOCERT, NATRUE, COSMEBIO, BIOGARANTIE, COSMOS

Za svoje izdelke sem izbrala certifikat CosmEthically Active. Naj opišem samo nekaj najpomembnejših pravil za pridobitev tega certifikata. Certifikat CosmEthically Active zagotavlja, da so izbrane sestavine v izdelku naravne, da če so v izdelku prisotne kozmetično aktivne sestavine, so le-te v aktivni koncentraciji (po domače povedano: dokazano delujejo), da so v izdelku vse sestavine z namenom (ni nepotrebnih sestavin) in da se izdelek ne testira na živalih.

Izbrane sestavine morajo biti naravne in najboljše kvalitete.

ZAKLJUČEK

Ali vam certifikat na naravnem kozmetičnem izdelku kaj pomeni, je vaša odločitev. Vendar tudi trdim, da se med poplavo izdelkov nahajajo tudi takšni, brez certifikata, ki vaši koži popolno ustrezajo. Zame, kot formulatorki in proizvajalki naravnih izdelkov, je certifikat pomemben zato, ker zunanji certifikacijski organ nepristransko oceni moje delo. Ker hkrati dobim potrditev neodvisnih strokovnjakov, da delam odlično in v skladu z najsodobnejšimi kozmetičnimi znanstvenimi spoznanji. In da potrjeno sodelujem z roko v roki z naravo. 

Nataša
The last comment and 5 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja