Dnevnik No.7: VESTE VSE O KARITEJEVEM MASLU?

Karitejevo maslo zagotovo spada med najbolj priljubljena masla, ki jih lahko uporabljamo za kozmetične namene. Tudi meni je karitejevo maslo zelo ljubo, predvsem me vedno preseneča njegova mehka in žametna koža po uporabi. Sicer ga zelo redko uporabljam v čisti obliki, najraje ga kombiniram še z drugimi masli in olji, da je maščobna sestava kar se le da pestra.

Ker je karitejevo maslo tako zelo popularno, me zanima, ali ga zares dobro poznate tudi vi. Preverite svoje poznavanje

Vir: Afrika (kjer beseda karite pomeni življenje)

Pridobivanje: iz oreščkov karitejevega drevesa ali karitejevca (Vitellaria paradoxa), ki raste samo v Afriki. Oreščki so rdečerjave barve in vsebujejo do 50 % maščobe.  Maščobo ekstrahirajo tako, da zmlete oreščke počasi zavrejo v vodi in kuhajo nekaj ur. Nastalo brozgo sušijo na soncu, tekočina izhlapi in brozga se pretvori v gosto pasto. Iz paste poberejo maščobo in jo nato z mešanjem pretvorijo v maslo. Dobimo nerafinirano karitejevo maslo. Če z obdelavo nerafinirane oblike masla nadaljujejo (s pomočjo visoke temperature in lahko tudi s pomočjo topil (tudi heksan!)), dobimo rafinirano karitejevo maslo.

Barva, vonj, tekstura: za nerafinirano karitejevo maslo je značilna slonovinasta, kremna barva, katere odtenek z vsako letino varira. Naravni vonj je rahlo oreškast, zadimljen, nekaterim je rahlo živalski. Je mehak in prožen, med prsti ga lahko stisnemo brez težave. Pri dotiku s kožo se topi. Malo drugačna je rafinirana oblika karitejevega masla, ki je bele barve in nima vonja. Prav tako je maslo mehko in se pri stiku s kožo lepo topi.

 Sestava: maslo vsebuje več maščobnih kislin (sestava je vedno odvisna od sezone in geografije porekla): oleinska, steearinska, linolna in palmitinska maščobna kislina. Vsebuje tudi neumiljive snovi, od tega največ vitamina E, terpenoidov in fenolov. Na žalost neumiljene snovi pri postopku rafiniranja maslo izgubi, se pa zato podaljša stabilnost masla.

 Uporaba: tako rafinirano kot nerafinirano obliko karitejevega masla lahko uporabljamo za nego naše kože. Zagotovo ima nerafinirana oblika prednost zaradi vseh dodatnih snovi, ki jih vsebuje in so za našo kožo blagodejne, vendar marsikoga tako barva, predvsem pa vonj nerafinirane oblike masla, motijo. Karitejevo maslo tako velja za eno izmed najboljših maščob pri negi suhe, puste, razdražene in k alergijam nagnjene kože. Če imamo na voljo nerafinirano obliko, mu pripisujejo celo regenerativne sposobnosti, pomagal naj bi pri vzpostavljanju porušene lipidne bariere kože in njegov zaščitni faktor (SPF) naj bi bil med 3 in 4.

ZAKLJUČEK

In katero karitejevo maslo uporabljam v svojih izdelkih? V mojih dveh izdelkih, MY BLACK SOAP (naravno črno milo) in MY BODDY BUTTER (naravno maslo za telo) uporabljam rafinirano karitejevo maslo, ki ima certifikat o organskem poreklu. To pomeni, da rafinirano karitejevo maslo ni pridobljeno s pomočjo spornih kemičnih postopkov rafinacije s škodljivimi topili – predvsem je pomembno, da v maslu po obdelavi ni ostankov škodljivih kemikalij. Čeprav bi najraje, če bi lahko čisto sama izbirala, izbrala nerafinirano obliko masla. Ga pa žal večina uporabnikov predvsem zaradi ostrega vonja ne želi imeti na svoji koži. Ampak vseeno:  tudi rafinirana oblika ima prav tako blagodejne učinke za vašo kožo. Če pa koga zanima čisto ²ta pravega², nerafiniranega, ročno obdelanega karitejevega masla iz Gane, vabljeni k ogledu njihove spletni strani Baraka shea butter: https://barakasheabutter.com/ .

Nataša
The last comment and 1 other comment(s) need to be approved.
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja