Dnevnik No.4: NARAVNA KOZMETIKA - 5 RAZLOGOV, ZAKAJ JO MORATE IZBRATI

KAJ DEJANSKO POMENI NARAVNA KOZMETIKA?

Naravna kozmetika oz. naravni kozmetični izdelki so tisti, ki so sestavljeni večinoma iz mineralov, naravnih in organskih rastlinskih ekstraktov, produktov mikroorganizmov in sestavin, ki jih pridobivamo iz teh virov. Še kakšnih 10 let nazaj so bile v kozmetični industriji zelo popularne nove, sintetične (umetne) molekule, ki naj bi jih ustvarile edinstvene kreme za obraz in zaradi katerih smo v reklamah gledali popolne obraze. Obljubljale so zdravje in lepoto.

Če je bilo to takrat v modi, se ta moda danes počasi spreminja in vedno več je potrošnikov, ki sicer še vedno želijo imeti enako dobre učinke, vendar izključno z naravnimi sestavinami. Od daleč se zdi, da je enako učinkovita naravna kozmetika praktično misija nemogoče. A je res temu tako? Absolutno ne. Tehnologija je napredovala, poznamo več načinov kako poustvariti naravo in njene blagodejne učinke.

Danes želijo uporabniki kozmetike na svojih kupljenih izdelkih videti napise: zdravo, lepo, naravno, trajnostno, okolju prijazno, etično… Ampak zakaj?

Naravna kozmetika sestavine

Naravno karitejevo maslo, kokosovo maslo in čebelji vosek

Razlog št. 1: Vaš moto je ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Naravna kozmetika je del načina razmišljanja, da je NARAVNO edino ZDRAVO. Torej vse naravne izdelke direktno povezujemo z zdravjem. Ker narava ve, kaj je najboljše za nas. Kar je ustvarila narava, je ustvarjeno za naše dobro počutje, naše zdravje in prijetno bivanje na tem planetu. Vračamo se h koreninam in tradiciji – ljudsko znanje o naravi ponovno pridobiva na veljavi in tudi v industriji kozmetike je tako.

Razlog št. 2: SKRB ZA PLANET

Skrb za našo kožo je povezana z našim planetom. Z izbiro naravne kozmetike se izognemo mikroplastiki, plastični embalaži, sestavinam, ki jih pridobivamo z okoljsko spornimi tehnologijami, sestavinam, ki so pridobljene s pomočjo pretirane uporabe gnojil in pesticidov ter sestavinam, katerih izvor so genetsko modificirani organizmi (GMO). Pridelava in prodaja sestavin mora biti etična.

Razlog št. 3: PREOBČUTLJIVOST

V konvencionalni kozmetiki je večina sestavin sintetičnega izvora. Kljub izvoru je njihova uporaba varna, če so sestavine v predpisani količini. Vendar je na žalost objavljenih že več raziskav tudi o njihovih škodljivih učinkih. Kozmetične izdelke namreč uporabljamo vsakodnevno (lahko tudi večkrat na dan), tedne, mesece in leta. Kar nanesemo na kožo, delno pronica skozi kožo in se v našem telesu lahko zadržuje in kopiči. Večja prisotnost sestavin, ki niso naravnega izvora, nas izpostavlja večjemu tveganju za njihovo vključevanje v sestavo naših celic, za njihovo vpletanje v presnovo našega telesa ter v možne imunske procese, razvoj alergij in drugih bolezni. Zato so za kozmetične izdelke bolj primerne naravne sestavine, saj so manj dražeče za kožo, so hitreje razgradljive in se v koži in telesu ne kopičijo.

Razlog št. 4: TUDI NARAVNA KOZMETIKA IMA SVOJA PRAVILA

Naravna kozmetika še ne tako dolgo nazaj ni bila priznana kot ustrezna konkurentka konvencionalnim kozmetičnim izdelkom. Kljub dejstvu, da je črpala navdih in učinkovine ravno iz narave. S trendi so se vzpostavila tudi pravila, ki preprečujejo zavajanje uporabnikov, bodisi glede učinkovitosti ali “naravnosti”. Pravila v različnih obliki npr. certifikatov postavljajo različni inštituti. Osebno sem se odločila za CosmEthically Active. Zakaj ravno tega, boste lahko prebrali naslednjič. Pomembno je, da jim zaupam.

Razlog št. 5: TUDI NARAVNA KOZMETIKA JE LAHKO LEPA IN DIŠI

Ko se odločamo za nakup novega kozmetičnega izdelka, nas najprej pritegne embalaža. In izdelek kupimo. Ko embalažo odstranimo, izdelek povohamo (če embalaža ni prezahtevna, naredimo to že v trgovini!). Res je, naša najbolj občutljiva senzorja (vid in voh) sta kriva, da smo se odločili za izdelek, za katerega čez nekaj dni ugotovimo, da nam prav nič ne ustreza na koži. In kar drži, da naravni izdelki na policah vizualno ne izstopajo in da vedno dišijo po travi (vsaj tako pravi moj mož!). Trendi so se spremenili: embalaža naravnih kozmetičnih izdelkov je danes enako privlačna kot embalaža konvencionalnih kozmetičnih izdelkov, vonj naravnih kozmetičnih izdelkov pa ni omejen samo na sivko! Današnja tehnologija nam omogoča pridobivanje različnih naravnih eteričnih olj. S smiselnim kombiniranjem tako lahko mi, formulatorji naravne kozmetike, ustvarjamo vedno nove dišavne odtenke. 

Oglje je pogost naravni element v naravni kozmetiki

Vse, kar je črno v naši kozmetiki, vsebuje aktivni ogljik, ki se lahko pridobi na različne načine.

ZAKLJUČEK

Pod pojmom naravna kozmetika se skriva veliko več kot pove samo ime: če jo uporabljate, želite predvsem zdravo živeti. Pri tem se zavedate vseh posledic našega potrošniškega in marsikdaj škodljivega načina življenja. Tako z nakupom pomagate tudi planetu. S takšno kozmetiko poskrbite, da na kožo dajete samo najboljše sestavine, katere je za nas izbrala že narava sama. 

Pri natcosmetics smo zelo strogi do lastnih izdelkov, zato se lahko pohvalimo, da je npr. naše My Body Butter naravno maslo za telo popolni izdelek naravne kozmetike.

 

Nataša
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja