Dnevnik No.3: ZAKAJ UPORABLJATI IZDELKE ZA TELO?

Naša koža proizvaja lastne maščobe, ki jih zaradi našega načina življenja hitro uničujemo. Slednje je potrebno nadomestiti, sicer postane naša koža suha, hrapava, nesijoča in manj elastična. Saj poznate občutek suhosti, kot da je kože premalo in ti jo zateguje na vse strani?

No, na žalost na tvorbo elastina (snovi, zaradi katere je koža lepo raztegljiva) v odrasli dobi ne moremo več vplivati. Elastina je, kolikor ga je, in z leti na žalost razpada. Lahko pa kožo zmehčamo na druge načine, predvsem s precejšnjo hidriranostjo kože (to pomeni, da je v koži dovolj vode) in seveda zaščito kože pred izgubo vode. Še vedno velja, da je za hidriranost kože najpomembnejša količina popite in s hrano zaužite tekočine. Se pa z leti manjša tudi sposobnost kože, da zadrži vodo. Zato je nujno potrebno, da koži pomagamo tako od znotraj in od zunaj. Od znotraj s pitjem zadostne količine tekočin (kljub težavam s kožo je potrebna pazljivost pri bolnikih, ki jih zdravstveno stanje narekuje omejitve pri vnosu tekočin!), od zunaj pa z zaščito kože s kvalitetnimi maščobami. Pri vseh izdelkih za nego kože namreč izkoriščamo tudi dejstvo, da se voda in maščobe se ne mešajo. Po uporabi masla za telo na koži ustvarimo tanek sloj maščobe, preko katerega voda iz kože ne more; na tak način lahko vodo v koži zadržimo.

Še manjši nasvet pri uporabi masla za telo: najbolj vam bo koža hvaležna, da se z maslom za telo namažete tik po tuširanju, ko si s brisačo nežno obrišete vodo s telesa in je koža še rahlo vlažna. Takrat bo koža zelo dobro vpila hranljivo maslo.

Njami, bi rekla!

Nataša