Dnevnik No.1: ZAKAJ UPORABLJATI NARAVNA TRDA MILA?

Na trgovinskih policah najdemo kopico različnih mil, tako tekočih kot trdih. Kaj imajo skupnega in po čem se razlikujejo?

Tako tekoča kot trda mila so po kemijski definiciji soli maščobnih kislin, ki se, zelo enostavno povedano, v stiku z vodo penijo. Tekoča mila so kalijeve soli maščobnih kislin in trda mila natrijeve soli maščobnih kislin. Tekoča in trda mila nastajajo po enakem postopku, ki mu pravimo umiljenje (združevanje maščobe in luga).

Nekaj desetletij nazaj smo v naših domovih poznali izključno trda mila, ki so jih gospodinje imele ne samo za umivanje telesa, ampak tudi za pranje perila. Nastajala so iz svinjske maščobe in luga, ki so ga najpogosteje dobili kar iz pepela. To so bile sestavine, ki so jih včasih imeli pri vsaki hiši.

Časi so se spremenili in zaradi odhajanja v službo ni bilo več časa doma izdelovati svoje izdelke. Trda mila so se pojavila na trgovinskih policah in bila so poceni. Ker je farmacevtska industrija v zadnjih 30 letih tehnološko napredovala, so na police priromali novi izdelki, med njimi tudi tekoča mila. Ta so bila enostavnejša za izdelavo, zaradi občutka večje plastenke tudi na videz cenejša za kupca. Tako so iz naših kopalnic počasi izginili milniki, ki smo jih imeli na vsakem umivalniku, količina plastične embalaže je začela strmo naraščati.

V današnjih časih so trda mila ponovno vzniknila iz pozabe in pridobivajo na popularnosti. Mnogi ljudje jih želijo ponovno nazaj med svoje higienske izdelke, nekateri jih niso nikoli popolnoma nehali uporabljati.

Prednosti naravnih trdih mil izhajajo iz načina priprave mila: postopek umiljenja je pri pripravi trdih mil zelo blag, temperatura ne preseže 45°C zaradi česar ohranimo naravno prisotne sestavine v maslih in oljih (kot so vitamini, minerali, proteini, steroli, tokoferoli, antioksidanti…). Trda mila morajo nato počasi v 4 do 6 tednih dozoreti, kar pomeni, da se postopek umiljenja po celotnem milu enakomerno zaključi.

Torej, če imate možnost izbire, za umivanje telesa raje izberite naravno trdo milo, saj primerjave v kvaliteti s sintetičnimi industrijskimi mili sploh NI! Ob tem boste z zmanjšano porabo plastične embalaže prispevali tudi k boljšemu zdravju našega planeta!

Nataša