Dnevnik No.2: ZAKAJ UPORABLJATI OLJE ZA ROKE IN OBNOHTNO KOŽICO?

Naša koža proizvaja maščobe, ki jo ščitijo pred izsušitvijo, vendar je naš življenjski slog (pomivanje posode, kopanje otrok, tuširanje, umivanje rok, razkuževanje…) takšen, da te maščobe, predvsem na rokah, ves čas uničujemo, brišemo in to tako intenzivno, da jih koža ne more v zadostni količini in pravočasno nadomestiti.

Zato je izjemno pomembno, da v našo dnevno rutino nege telesa vključimo tudi izdelke za nego rok in nohtov, saj je koža okoli nohtov še posebej izpostavljena. Potrebno ji je pomagati z dodajanjem maščob, ki jo bodo mehčala, gladila in izboljšala njeno strukturo. Obnohtna kožica se tako ne bo izsušila in poškodovala.

Kaj pa nohti? Nohte gradi okoli 100 plasti keratina. Ko jih zmočimo, keratin posrka vodo in nohti se raztegnejo. Ko voda izhlapi, se nohti skrčijo. Neprestano raztegovanje in krčenje keratina oslabi naše nohte, ki se pričnejo cepiti in luščiti. Nohte si lahko zamislite tudi kot kos lesa, zgrajen iz mnogih plasti; ko se les zmoči, se napihne in raztegne, ko se posuši, se skrči in postane lomljiv. Če les še lakiramo, se kljub temu lahko razteguje in krči, lak pa ne; zato lak odstopi in se odlušči. In enako velja za nohte.

Nataša